Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2259
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2942
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 648
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2259
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2942
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 648
Składniki
W 3/4 szklanki letniej, nieprzegotowanej wody rozpuszczamy drożdże i 2 łyżeczki cukru. Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko należy wymieszać.
Rozpuszczone drożdże wlewamy do mąki i stopniowo mieszamy. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30 minut aż wyrośnie.
Przygotowanie sosu na ciasto: Do filiżanki dajemy ok. pół słoiczka przecieru pomidorowego, a następnie wsypujemy 1,5 łyżeczki przyprawy (np. oregano lub gotowa przyprawa do pizzy). Sos można rozcieńczyć odrobiną wody i dodać szczyptę cukru.
Dodatki według uznania. Piekarnik rozgrzać do temp. ok. 200 st. C i piec 15 minut.