Do góry

Dania główne Przepis na:

pizza

pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 3011

Dodano:

Odsłon: 2138

Długi czas wyrastania (garowanie) nadaje ciastu sprężystość i chlebowy smak. Pizzę można oczywiście zrobić szybciej, zwiększając ilość drożdży dodawanych do ciasta.

Składniki

  • mąka pszenna typ "00" - 450 g (plus dodatkowo do podsypywania)
  • ciepła woda - 250 ml
  • drożdże instant - pół łyżeczki
  • sól - pół łyżeczki
  • DODATKI :
  • salami Napoli
  • papryczka chili
  • mozzarella
  • passata pomidorowa
  • oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
pizza

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, energicznie ugniatać na posypanym mąką blacie przez około 10 minut (lub mikserem używając haka do wyrabiania ciasta). Wyrobione ciasto przykryć ścierką i zostawić na 30 minut.

  2. Po tym czasie ciasto znów zagnieść, uformować kulę i przełożyć do dużej miski. Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Następnie ciasto szybko zagnieść, umieścić z powrotem w misce i wstawić do lodówki na noc, aby nabrało smaku i konsystencji.

  3. Na kilka godzin przed pieczeniem ciasto wyciągnąć z lodówki.

  4. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
    Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić na dwie części. Rozciągając palcami lub wałkując uformować okrągłe lub owalne placki, które należy przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  5. Ciasto posmarować passatą pomidorową, posypać solą, pieprzem i oregano. Na wierzchu ułożyć plastry salami, pokrojoną papryczkę chili i porwaną na kawałki mozzarellę. Pizzę skropić oliwą i włożyć do piekarnika na 10-12 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń