Do góry

Dania główne Przepis na:

pizza bianca

pizza bianca

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 1734

Dodano:

Odsłon: 496

Biała pizza z karczochami, mozzarellą i parmezanem

Składniki

  • mąka pszenna typ 00 - 240 g
  • ciepła woda - 120 ml
  • drożdże instant - 4 g
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • karczochy marynowane w oliwie - 120 g
  • mozzarella - 125 g
  • parmezan w płatkach - 60 g
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
pizza bianca

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać wodę i sól, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, oprószyć mąką i przełożyć do miski. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny.

  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do karczochów, wymieszać. Mozzarellę porwać na kawałki.

  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować, przełożyć na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.

  4. Ciasto lekko skropić oliwą (tą w której marynowane były karczochy), posypać oregano. Na wierzchu ułożyć kawałki karczochów i mozzarelli oraz płatki parmezanu.

  5. Piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. Gotową pizzę posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń