Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 1734
Dodano: 06.04.2021
Odsłon: 496
1-2 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać wodę i sól, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, oprószyć mąką i przełożyć do miski. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do karczochów, wymieszać. Mozzarellę porwać na kawałki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować, przełożyć na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.
Ciasto lekko skropić oliwą (tą w której marynowane były karczochy), posypać oregano. Na wierzchu ułożyć kawałki karczochów i mozzarelli oraz płatki parmezanu.
Piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. Gotową pizzę posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

SprytnaChochla 09 kwietniaZgłoś do usunięcia
Super, świetne dodatki! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 07 kwietniaZgłoś do usunięcia
Pyszotka:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz