Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto bazyliowym. Pomimo braku pomidorowego sosu pizza jest pełna smaku. Koniecznie wypróbujcie!
Kamień lub blaszka do pizzy
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 134
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 237
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 76
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 134
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 237
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 76
Składniki
Ciasto: Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników. Ciasto długo zagniatamy - powinno być elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
Biały sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zeszkli. Dodajemy śmietanę, gałkę, doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy na niedużym ogniu. Sos powinien być gęsty.
Ziemniaka myjemy. Kroimy na cieniutkie plasterki, najlepiej obieraczką do warzyw. Wrzucamy plasterki na wrzątek i gotujemy około 2 minuty - powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się. Delikatnie odcedzamy.
Po wyrastaniu ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną. Na cieście rozprowadzamy sos, na nim układamy pokruszoną mozzarellę, plasterki ziemniaka i pieczarek. Pieczemy w 250 stopniach przez kilka minut, do zarumienienia. Ja używałam kamienia, ale można piec pizzę na blaszce.
Po upieczeniu, na pizzy układamy kawałki szynki gotowanej i zielone pesto. Podajemy od razu.