Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z nas nie lubi pizzy? Przygotowana na chrupiącym, drożdżowym cieście z ulubionymi dodatkami skusi każdego. Calzone to pizza o charakterystycznym kształcie przypominającego dużego pieróga. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne włoskie calzone z pomidorkami, mozzarellą i cebulą.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115267
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7850
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2960
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1313
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1211
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115267
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7850
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2960
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1313
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1211
Składniki
Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy ciepłą wodę i mieszamy do połączenia składników.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i przelewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy olej oraz odrobię soli. Zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Zabieramy się za nadzienie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość podsmażamy przez kilka minut. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Patelnię odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Ser mozzarella kroimy w drobną kostkę i dodajemy do przestudzonego farszu.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na cztery równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę i rozwałkowujemy na okrągły placek. Na środek układamy farsz. Boki zlepiamy ze sobą.
Calzone pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez około 25 minut.