Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza caprese z pesto

Pizza caprese z pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 434

Pyyyyycha :) serdecznie polecam :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 160ml wody
  • 300g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy (może być zwykły olej)
  • Szczypta soli
  • Dodatki:
  • Ser mozzarella tarta ok. 100g
  • Pesto zielone kilka łyżeczek
  • 1 duży pomidor
  • Ser mozzarella 1 kulka
  • Sos pomidorowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza caprese z pesto

Przygotowanie

  1. Ciasto: (z ciasta wychodzą dwie okrągłe pizzę)
    Do miski kruszyny drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zalewamy połowa wody i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy mąkę, resztę wody, szczyptę soli i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniataniu ciasto do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzine (w międzyczasie szykujemy dodatki). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części. Z kawałka ciasta formujemy okrągły placek.

  2. Na przygotowane ciasto kładziemy dodatki: sos pomidorowy, ser mozzarella tarta, pomidor pokrojony w plasterki, kilka łyżeczek pesto, i mozzarellę kulkę porwać na mniejsze kawałki i poukładać :) wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 230stopni na około 15-20 min.

  3. Smacznego:) czasami pizza z najmniejszą liczbą składników jest o 100 razy lepsza, niż ta co ma ich dużo więcej :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń