Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza (ciasto) alla Napoletana

Przepis dnia 2008-08-31
Pizza (ciasto) alla Napoletana

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 26786

Oryginalny przepis na tradycyjną pizzę neapolitańską !!! - tzn. na wysokim cieście.

Składniki

  • mąka (typ 0), 1 kg
  • drożdże, 50 gr
  • mleko, 200 gr
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1 płaska łyżka
  • oliwa extravergine, 50 gr
  • woda ciepła, 350 gr
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pizza (ciasto) alla Napoletana

Przygotowanie

  1. Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodać tyle mąki, aby otrzymać rozczyn o konsystencji płynnej i jednorodnej. Przykryć i odstawić na 30 minut.

  2. Wyłożyć mąkę na stolnicę, dodać pozostałe składniki i rozczyn. Wyrabiać ciasto do chwili aż stanie się miękkie, elastyczne i nie będzie przywierało do stolnicy.

  3. Przełożyć ciasto do wysokiej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

  4. Wyrabiać przez chwilę ciasto, aż mniejszy swoją objętość, uformować jedną lub dwie pizze i przełożyć na posmarowaną oliwą formę.

  5. Na ciasto wyłożyć dodatki wedle upodobania.

  6. Pizzę włożyć do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 250 stopni przez 20 - 25 minut. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń