Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdarza się czasem, że singiel/ka ma apetyt na pyszną domową pizzę. To jest właśnie przepis na taką okazję: proste i szybkie ciasto, które nie musi długo wyrastać, idealnie pasuje na blaszkę o wymiarach 27x27 i tworzy cienki spód pod ulubione dodatki. Prosto, szybko, smacznie i w sam raz dla jednej osoby:)
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13277
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 476
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9818
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13277
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 476
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9818
Składniki
Ciasto: do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej. Wlewamy rozczyn drożdżowy, najpierw mieszamy łyżką a potem wyrabiamy ręcznie ciasto. Gdy będzie odchodzić od dłoni formujemy kulę, odkładamy na miskę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni C. Przygotowujemy dodatki: różyczki brokuła blanszujemy i odsączamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Koncentrat pomidorowy mieszamy z keczupem, olejem i bazylią. Blaszkę, na której będziemy piec pizzę smarujemy cienką warstwą oleju. Ciasto drożdżowe ugniatamy i rozkładamy na przygotowanej blaszce. Smarujemy sosem i rozkładamy dodatki: tuńczyka, brokuła, paprykę i posypujemy startym serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-17 min w temp. 210 stopni C.