Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza warzywna na cieście francuskim. Ze względu na ciasto francuskie pieczemy ją „do góry nogami”, aby ciasto nie nasiąkało zbyt dużą ilością płynu z warzyw i pozostało chrupiące. Warzywa i grzyby dobieramy według naszych upodobań, a wtedy rezulatat powinien zadowolić wszystkich.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3831
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414665
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2374
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3831
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414665
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2374
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 200° C. Warzywa umyc i pokroic w kostke, grzyby pokroic w cwiartki lub w plastry. Obrac i wycisnac czosnek. Warzywa przelozyc do naczynia zaroodpornego i wymieszac z oliwa, sola, pieprzem i czosnkiem. Oderwac liscie oregano z galazek i rozlozyc je na warzywach. Piec na górnej szynie przez 10 minut.
Pomidory pokroic w plastry i ulozyc na upieczonych warzywach, a na nich 2 warstwy ciasta francuskiego. Ciasto francuskie posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku przez 10-12 minut.
Wyjac naczynie zaroodporne z piekarnika, polozyc na nim odpowiednio duza deske, odwrócic deske do góry nogami aby naczynie z pizza bylo na wierzchu, uniesc naczynie pozostawiajac pizze na desce. Wierzch pizzy oblozyc kawalkami mozzarelli, posypac tartym parmezanem i listkami bazylii. Na koniec skropic oliwa z oliwek.