Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza jest pyszna, ale niestety dość kaloryczna. Ale jest sposób, aby odchudzić nieco pizzę i nie mieć potem wyrzutów sumienia, że wszystko pójdzie w nasze biodra. Zdecydowałam się zatem zmodyfikować przepis na tradycyjną pizzę, zastępując ciasto drożdżowe kukurydzianą polentą. Dzięki temu pizza, którą przygotowałam ma zdecydowanie mniej kalorii i można ją pałaszować bez obaw o utratę figury.
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 55
Clafoutis to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, przygotowuje się ją z owoc...
Odsłon: 704
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 2331
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 55
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 55
Clafoutis to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, przygotowuje się ją z owoc...
Odsłon: 704
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 2331
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 55
Składniki
W garnku gotujemy 1/2 l wody, do wrzątku wsypujemy stopniowo kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby nie przywarła do dna. Polenta powinna być gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy do polenty ulubione przyprawy a także sól i pieprz do smaku. Wylewamy polentę na formę, a następnie zabieramy się za przygotowanie szpinaku. Mrożony szpinak odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczka oliwy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Przesmażony szpinak wykładamy na wierzch polenty. Na wierzch kładziemy kawałki koziego sera lub fety, plastry pomidora, oliwki, kukurydzę.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10-15 minut. Wierzch można posypać startym serem gouda. Pizza z polenty jest pyszna także bez zapiekania.
Smacznego!