Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza jest pyszna, ale niestety dość kaloryczna. Ale jest sposób, aby odchudzić nieco pizzę i nie mieć potem wyrzutów sumienia, że wszystko pójdzie w nasze biodra. Zdecydowałam się zatem zmodyfikować przepis na tradycyjną pizzę, zastępując ciasto drożdżowe kukurydzianą polentą. Dzięki temu pizza, którą przygotowałam ma zdecydowanie mniej kalorii i można ją pałaszować bez obaw o utratę figury.
W garnku gotujemy 1/2 l wody, do wrzątku wsypujemy stopniowo kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby nie przywarła do dna. Polenta powinna być gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy do polenty ulubione przyprawy a także sól i pieprz do smaku. Wylewamy polentę na formę, a następnie zabieramy się za przygotowanie szpinaku. Mrożony szpinak odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczka oliwy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Przesmażony szpinak wykładamy na wierzch polenty. Na wierzch kładziemy kawałki koziego sera lub fety, plastry pomidora, oliwki, kukurydzę.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10-15 minut. Wierzch można posypać startym serem gouda. Pizza z polenty jest pyszna także bez zapiekania.
Smacznego!
Wolno gotowana wołowina, w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym. Można ją p...
Odsłon: 926
Kurczak pieczarki wraz z polenta idealne połączenie na obiad
Odsłon: 303
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 22
Pyszny, lekko kwaskowaty, gesty i zdrowy, koktajl z bananem i kiwi to poezja...
Odsłon: 79
Po raz pierwszy przygotowałam frytki z dyni. Przygotowałam je do potraw z gri...
Odsłon: 23
Proponuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu przy wiosennym gr...
Odsłon: 35
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 22
Pyszny, lekko kwaskowaty, gesty i zdrowy, koktajl z bananem i kiwi to poezja...
Odsłon: 79
Po raz pierwszy przygotowałam frytki z dyni. Przygotowałam je do potraw z gri...
Odsłon: 23
Proponuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu przy wiosennym gr...
Odsłon: 35
Składniki
W garnku gotujemy 1/2 l wody, do wrzątku wsypujemy stopniowo kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby nie przywarła do dna. Polenta powinna być gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy do polenty ulubione przyprawy a także sól i pieprz do smaku. Wylewamy polentę na formę, a następnie zabieramy się za przygotowanie szpinaku. Mrożony szpinak odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczka oliwy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Przesmażony szpinak wykładamy na wierzch polenty. Na wierzch kładziemy kawałki koziego sera lub fety, plastry pomidora, oliwki, kukurydzę.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10-15 minut. Wierzch można posypać startym serem gouda. Pizza z polenty jest pyszna także bez zapiekania.
Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Mięso z chrząstką z dodatkiem cukinii
Dania główne
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
Dania główne
Tortilla z falafelem
Dania główne
Karkówka pieczona w soli
Mięso z chrząstką z dodatkiem cukinii
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 22
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 63