Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy. Jeśli kochasz pizzę, ale szukasz zdrowszej i bardziej odżywczej wersji, to ta pizza okaże się strzałem w dziesiątkę. Ten niestandardowy spód nie tylko jest pyszny, ale zawiera sporą ilość białka, a serek ma niską zawartość tłuszczu, co sprawia, że danie jest dużo lżejsze.
miska, papier do pieczenia, sitko, praska
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1339
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 885
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1339
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 885
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220
Składniki
Odciśnij serek wiejski ze śmietanki. Do miski wrzuć serek i rozdrobnij widelcem na mniejsze części.
Do miski dodaj dwie łyżki wybranej mąki.
Wbij jedno duże jajko oraz dodaj pół łyżeczki soli.
Dodaj 50 g sera mozzarella. Bez niego pizza również się uda, ale bardzo dobrze zwiąże ciasto i podbije białko. Całość wymieszaj.
Przygotuj papier do pieczenia. Łyżeczkę oliwy z oliwy rozetrzyj na papierze. Dzięki temu pizza będzie bardziej chrupiąca.
Uformuj na papierze kształt pizzy.
Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół). Gdy piekarnik się rozgrzeje, wstaw blachę z pizzą i piecz przez 15 minut.
Po 15 minutach wyciągnij pizzę, ale nie wyłączaj piekarnika. Na wierzch pizzy dodaj passatę połączoną z solą, pieprzem, oregano oraz przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku. Ewentualnie możesz dodać sam ketchup i posypać oregano oraz dodać czosnek.
Szynkę pokrój w kostkę lub plastry i poukładaj na pizzy. Cebulę pokrój w piórka i w niewielkiej ilości dodaj zaraz po szynce. Dorzuć oliwki, a na końcu tarty ser. Dosól i dopieprz. Piecz kolejne 5 minut, aby ser się rozpuścił na pizzy. Na wierzch możesz dodać plastry pomidora lub pieczarki.
Gotową pizzę podawaj z sosem czosnkowym i pomidorowym. Możesz dodać również świeżych ziół.