Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czas uprzątnąć resztki z szuflad i lodówki, ale nie cierpię marnować jedzenia, a pizza zwykle jest znakomita z tego, co się "nawinie" :) w szufladzie resztki mąki, po łyżce orkiszu, zyta, kukurydzy, a nawet ryżowej, w lodówce resztki jakiegoś boczku, sera, lekko odwodnionej papryki i kilka oliwek
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3216
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1878
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 526
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3216
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1878
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 526
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Składniki
Porządki w szafkach - wyciągam z szuflad resztki mąk z pojemników - zawsze je myję przed uzupełnieniem z nowych zakupów, tym razem mam pół szklanki żytniej, szklankę orkiszu, jakieś 2 łyżki kukurydzianej, 3 ryżowej, resztę płatków owsianych, które mielę na mąkę i dorzucam do całości mąkę wsypuję do wysokiego naczynia, dodaję drożdże, przyprawy, mieszam, by dobrze rozprowadzić składniki
Ciasto - dolewam po mieszanki mąk i przypraw po trochu letniej wody (wychodzi niecała szklanka) i zagniatam ciasto - odstawiam je pod przykryciem na jakieś 30-40 minut w ciepłym miejscu (np na działającej zmywarce albo w piekarniku podgrzanym do 40 stopni) - rozdzielam ciasto na dwa placki, formuję kulę, z kuli placek i układam na blaszkach do pieczenia pizzy (mają dziurki od spodu, dzięki czemu ciasto równomiernie się piecze i nie jest w środku surowe) - brzegi ciasta lekko smaruję oliwą
Porządki w lodówce, czyli składniki: - sos do pizzy domowym sposobem, domowy ketchup lub ajvar - zalezy, co mam otwarte i należałoby już zużyć - boczek podsmażam na patelni i układam na pizzy, jeśli został jakiś kawałek pieczeni ("na kanapki:) układam jej plastry na pizzy, - opróżniam słoiczki z oliwkami, kaparami, marynowanymi papryczkami etc., - kroję trochę cebuli, papryki - kawałki różnych serów, trę na tarce i posypuję nimi pizzę (mozarella, podlaski, a nawet jakiś plaster pleśniowego i koziego) Składniki układam w taki sposób, by potem na jednym kawałku było ich 3-4 i żeby smakowo do siebie mniej więcej pasowały, nie więcej (boczek z papryką, pieczeń z ogórkiem, pieczarki z cukinią i cebulą, oliwki z pomidorem, itd). Zapiekam w 190 stopniach góra dół, 20-25 minut w zależności od ilości składników i sera. Mniaaaam :)
Przepis na sosy domowej roboty: sos do pizzy domowym sposobem https://smaker.pl/przepis-sos-do-pizzy-domowym-sposobem-zageszczony-selerem,153218,domowapiwniczka.html ajvar https://smaker.pl/przepis-ajvar-z-domowej-piwniczki-papryka-baklazan,123880,domowapiwniczka.html