Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3551

Dodano:

Odsłon: 3566

Pizza w innej niż tradycyjna wersji bo zrobiona na spodzie ziemniaczanym z ugotowanych ziemniaków, bez sosu pomidorowego, z ulubionymi dodatkami. Bardziej dietetyczna, bo z mniejszą ilością mąki.

Składniki

  • Ciasto:
  • ok. 500g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5szkl. mąki tortowej
  • sól, pieprz
  • Dodatki:
  • 2 kabanosy
  • kilka plasterków szynki
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula
  • ok. 200g żółtego sera
  • 1 łyżka oleju
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza na ziemniaczanym spodzie

Przygotowanie

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Następnie wbiłam do nich jajka, wsypałam mąkę tortową, dolałam olej i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie łyżką do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na środek ciasto rozsmarowując je na kształt koła o średnicy ok. 24cm.
    Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam, poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju. Kabanosy i szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Na cieście ziemniaczanym rozłożyłam wędlinę, starte pieczarki i zeszkloną cebulę. Pizzę wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 35 minut w temp. 190 stopni. Następnie pizzę posypałam startym żółtym serem i piekłam do jego roztopienia. Pizzę należy podawać na gorąco z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń