Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza odrywana - inna odsłona tradycyjnej pizzy

Pizza odrywana - inna odsłona tradycyjnej pizzy

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 1649

Dodano:

Odsłon: 1815

Pizza dobra na wszystko, szczególnie w taki dzień jak dzisiaj... Dzień Pizzy! Jeśli jednak znudzi Wam się w tradycyjnej formie, to zróbcie coś takiego... pizza odrywana z dowolnymi dodatkami i mnóstwem sera, pychota :-) U mnie zrobiła wrażenie. Zapiszcie więc przepis i spróbujcie.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej typu 00
  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 ml oliwy
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza odrywana - inna odsłona tradycyjnej pizzy

Przygotowanie

  1. W kubku wymieszać wodę z pokruszonymi drożdżami i cukrem aż do rozpuszczenia drożdży. Do miski lub misy robota wsypać mąkę, sól i wlać oliwę. Na koniec wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienkie koło. Jedno przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, posypać tartym serem, można położyć ulubione dodatki i na to położyć drugie ciasto, dokładnie docisnąć środek i brzegi. Na środek położyć odwrócony kubek i wzdłuż niego naciąć ciasto dookoła. Następnie każdy kawałek zwinąć w spiralkę.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni góra-dół ok. 10-15 minut do zrumienienia.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń