Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborny pełnoziarnisty spód do pizzy
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 130
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 130
Składniki
Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą w misce, dodajemy sól, mieszamy. Na środku robimy dołeczek i dolewamy oliwę
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy łyżeczkę cukru i drożdże, dolewamy do mąki ( początkowo można wlać niepełną zawartość szklanki, w razie potrzeby dolać resztę )
Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30-45 min i przykrywamy ściereczką
Z przecieru przygotowujemy sos do posmarowania pizzy: dodajemy do niego 3-4 łyżki wody, sól i oregano. Mieszamy
Gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość, dzielimy go na dwie części i rozwałkowujemy najpierw jedną część na placek o średnicy ok 32 cm
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy go polową przygotowanego sosu pomidorowego, nakładamy połowę sera, posypujemy oregano i rozkładamy na niej połowę pozostałych składników
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na funkcji pizza i pieczemy ok 10 - 12 minut. Jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada, to pieczemy ją na funkcji góra- dół, ale odpowiednio dłużej ( jakieś 20 minut - zależy od piekarnika )
Po upieczeniu pierwszej pizzy podobnie przygotowujemy drugi kawałek ciasta
Dobrze smakuje z rukolą albo z keczupem