Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborny pełnoziarnisty spód do pizzy
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3708
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5426
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5476
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3708
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5426
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5476
Składniki
Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą w misce, dodajemy sól, mieszamy. Na środku robimy dołeczek i dolewamy oliwę
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy łyżeczkę cukru i drożdże, dolewamy do mąki ( początkowo można wlać niepełną zawartość szklanki, w razie potrzeby dolać resztę )
Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30-45 min i przykrywamy ściereczką
Z przecieru przygotowujemy sos do posmarowania pizzy: dodajemy do niego 3-4 łyżki wody, sól i oregano. Mieszamy
Gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość, dzielimy go na dwie części i rozwałkowujemy najpierw jedną część na placek o średnicy ok 32 cm
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy go polową przygotowanego sosu pomidorowego, nakładamy połowę sera, posypujemy oregano i rozkładamy na niej połowę pozostałych składników
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na funkcji pizza i pieczemy ok 10 - 12 minut. Jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada, to pieczemy ją na funkcji góra- dół, ale odpowiednio dłużej ( jakieś 20 minut - zależy od piekarnika )
Po upieczeniu pierwszej pizzy podobnie przygotowujemy drugi kawałek ciasta
Dobrze smakuje z rukolą albo z keczupem