Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie jajka sadzone? Ja bardzo, dlatego postanowiłam, że będzie dodatkiem do pełnoziarnistej pizzy, którą też uwielbiam. :-) Całość bardzo ładnie się zapiekła a wszystkie smaki się uzupełniają. Dodatek mięsa nie jest konieczny, choć ja pokusiłam się o dodanie kilku kawałków kurczaka. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! :-)
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 778
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 778
Składniki
Mąkę mieszamy z solą i oregano. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy przez 5-10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.
Filet kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy szpinak, kurczaka, oliwki, kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy surowe jajka. Żółtka przekłuwamy widelcem by rozlały się na pizzę. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.