Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza po zamojsku z nietypowym nadzieniem. Znajdziecie na niej kapustę, szynkę i sporą ilość żółtego sera. Obowiązkowo na grubym, drożdżowym cieście. Zdecydowanie różni się od klasycznej włoskiej pizzy, ale jest równie smaczna i zawsze znika do ostatniego kawałka.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2252
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2890
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 640
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2252
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2890
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 640
Składniki
Zacznij od ciasta na pizzę. Mleko podgrzej do letniej temperatury. Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i dwie łyżki mąki. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesyp do dużej miski. Wbij jedno całe jajko. Dodaj szczyptę soli. Wlej wyrośnięty zaczyn. Składniki wymieszaj. Następnie dodaj olej. Ciasto wyrabiaj dłońmi przez około 15 minut (pod koniec wyrabiania ciasto powinno odchodzić od miski i dłoni).
Wyrobione ciasto na pizzę pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotuj nadzienie do pizzy zamojskiej. Młodą kapustę drobno poszatkuj i dodaj do garnka razem z kiszoną kapustą. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Warzywa przełóż do garnka z kapustą. Do środka wlej pół szklanki wody. Składniki duś pod przykryciem przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj łyżeczkę koncentratu. Farsz z kapusty dopraw solą i pieprzem.
Szynkę pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Ciasto na pizzę przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na okrągły placek. Spód przełóż na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia.
Na środek pizzy wyłóż nadzienie z kapusty. Następnie rozłóż równomiernie szynkę.
Pizzę po zamojsku piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia na pizzę wyłóż ser żółty.