Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza na spodzie z mąki pszennej i krupczatki z sosem pomidorowo-cukiniowym z serem żółtym i camembert oraz kiełbasą. Smacznie, domowo i... kalorycznie:)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22511
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14802
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4594
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44041
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 598
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 599
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22511
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14802
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4594
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44041
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 598
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 599
Składniki
Ciasto drożdżowe: do 0,5 szklanki ciepłej wody dodajemy rozkruszone drożdże i cukier i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. W środku robimy dołek, do którego wlewamy zaczyn drożdżowy. Wlewamy również resztę wody i wszystko razem dokładnie wyrabiamy do czasu aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min. W tym czasie przygotowujemy sos: pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cukinię również obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Mieszając podsmażamy do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory wraz z sokiem i cukinię.Dusimy na małym ogniu do czasu aż cukinia zmięknie, pomidory rozgotują się, sok odparuje a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem /jeśli lubimy ostrzejsze smaki możemy dodać paprykę słodką i ostrą/. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto drożdżowe ponownie wyrabiamy i rozkładamy na natłuszczonej blaszce. Ciasto smarujemy przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy startym serem żółtym /u mnie był to ser morski i wędzony radamer/, układamy plastry sera camembert i kiełbasy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i pieczemy ok. 25 min. * Z podanego przepisu otrzymamy średniej grubości pizzę 30x30. Możemy też przygotować dwie 20x20 o cienkim spodzie.