Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza na spodzie z mąki pszennej i krupczatki z sosem pomidorowo-cukiniowym z serem żółtym i camembert oraz kiełbasą. Smacznie, domowo i... kalorycznie:)
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Składniki
Ciasto drożdżowe: do 0,5 szklanki ciepłej wody dodajemy rozkruszone drożdże i cukier i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. W środku robimy dołek, do którego wlewamy zaczyn drożdżowy. Wlewamy również resztę wody i wszystko razem dokładnie wyrabiamy do czasu aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min. W tym czasie przygotowujemy sos: pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cukinię również obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Mieszając podsmażamy do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory wraz z sokiem i cukinię.Dusimy na małym ogniu do czasu aż cukinia zmięknie, pomidory rozgotują się, sok odparuje a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem /jeśli lubimy ostrzejsze smaki możemy dodać paprykę słodką i ostrą/. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto drożdżowe ponownie wyrabiamy i rozkładamy na natłuszczonej blaszce. Ciasto smarujemy przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy startym serem żółtym /u mnie był to ser morski i wędzony radamer/, układamy plastry sera camembert i kiełbasy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i pieczemy ok. 25 min. * Z podanego przepisu otrzymamy średniej grubości pizzę 30x30. Możemy też przygotować dwie 20x20 o cienkim spodzie.