Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza serowa ze świeżym szpinakiem

Pizza serowa ze świeżym szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 1014

Osobiście bardzo lubię pizze, zwłaszcza te, które zawierają świeżą rukolę. Jednakże ostatnio odkryłam, że świeży szpinak też doskonale do niej pasuje. I tak oto powstała pizza serowa ze świeżym szpinakiem. ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • około 2/3 szklanki wody (około 160 ml)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka cukru
  • Sól
  • Sos pomidorowy:
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • po pół łyżeczki suszonego oregano, bazylii, majeranki
  • Pieprz
  • Sól
  • Dodatki:
  • 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda)
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
  • 140 g sera typu feta
  • 1/2 sera camembert
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • oliwa z oliwek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem. Kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

  2. W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy, podgrzewamy na średnim ogniu. Doprawiamy ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy około 10 minut.

  3. Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę.

  4. Kiedy nasze ciasto wyrosło dzielimy je na dwie części i formujemy dwie kule. Każdą z nich rozgniatamy i nadajemy jej kształt koła (można to zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Obsypujemy go połową startego sera żółtego. Następnie układamy pokrojone w paski ser z niebieską pleśnią, mozzarelle i camembert. Na koniec posypujemy pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą. Tak samo postępujemy z drugi plackiem. Gotowe pizze pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia.

  5. Wyrośnięte pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły.

    Upieczone posypujemy szpinakiem.

    Najlepszymi dodatkami są oczywiście dip czosnkowy i oliwa z oliwek.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 marca Pierwszy ;) Biorę całą, bo takie sery z połączeniu ze szpinakiem są przepyszne. Super pizza, mniami :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń