Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza z dużą ilością składników ma swoich amatorów. Tak jest i u nas. Od czasu do czasu przychodzi ochota by zjeść konkretną pizzę z kawałkiem mięcha. A jeszcze lepiej, gdy to mięso będzie podane w towarzystwie cebulki i papryki. Ważne by taką pizzę podpiec tak, by była rumiana, lekko chrupiąca, a to co ma być soczyste i pełne smaku, chowało się pod serową pierzynką.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 349
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 368
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 349
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 368
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Składniki
Sos do pizzy Pomidory z puszki odsączyć z zalewy (nie wylewając jej, w razie gdyby sos okazał się zbyt gęsty, można jej później użyć do rozcieńczenia). Pomidory i czosnek zblendować na gładką masę, doprawić do smaku. Ciasto na pizzę Drożdże wraz z łyżeczką cukru, szczyptą mąki rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Odstawić, niech pracują. Odlać pół szklanki wody i rozpuścić w niej półtorej łyżeczki soli. Do miski przesiać mąkę dodać oliwę, pozostałą wodę, zagniatać ciasto, w trakcie wyrabiania dodać wodę z rozpuszczoną solą oraz drożdże. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Zagniecione ciasto posmarować wodą, przykryć szmatka i odstawić na dwie godzinny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami. Po cieście rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć pozostałe składniki według uznania (boczek pokroić w cienkie plasterki, cebulę i paprykę w pióra, kukurydzę odsączyć z zalewy). Pizzę piec przez 60-90 sekund w piecach opalanych drewnem. Przed podaniem pizzę posypać posiekanym szczypiorkiem. Pizzę można upiec w piekarniku w 220stopniach przez 10-15 minut (z termo obiegiem), na najniższym poziomie lub na kamieniu do pizzy.