Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabawę z okazji Halloween organizuje się w okolicy 31 października. Jeśli masz ochotę na obiad dla całej rodziny lub imprezową przekąskę dla znajomych, która świetnie wpisze się w motyw przewodni duchów, pająków i innych straszydeł, postaw na pizzę z duchami na Halloween. Jest nie tylko straszna, ale też strasznie pyszna!
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12103
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2118
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 207
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12103
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2118
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 207
Składniki
W misce wymieszaj ze sobą mleko, drożdże, sól i cukier. Zalej składniki ciepłą wodą, krótko przemieszaj i zostaw na 5 minut. Dodaj oliwę. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut.
Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiaj jeszcze przez ok. 10 minut. Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy ok. 25 cm. Dwie formy żeliwne na pizzę wysmaruj oliwą. Przenieś do nich placki i dopasuj kształt, zawijając brzegi.
Formy przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie uformuj płaski placek, a na pizzę nanieś passatę pomidorową.
Szynkę potnij w kostkę, kukurydzę odcedź na sitku, a z plastrów sera żółtego wytnij duszki. Nałóż na ciasto posmarowane sosem.
Z oliwek wytnij uśmieszki i oczka dla duszków oraz nóżki dla pająków. Kilka oliwek przetnij na pół, aby stanowiły tułów pajączków. Rozłóż na pizzy.
Formy z pizzą wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 250°C i piecz jeszcze przez 6 minut.