Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na pizzę z kalafiora to zdrowa, wegetariańska opcja, która jest naturalnie bezglutenowa i pozbawiona mąki. Dlatego to świetne rozwiązanie dla osób, które unikają produktów zbożowych i szukają pomysłów na niskowęglowodanowe potrawy. Zresztą, któż zrezygnowałby z przyjemności cieszenia się chrupiącą i aromatyczną pizzą z ulubionymi dodatkami? Z podanych ilości składników uzyskasz jedną, dużą pizzę lub możesz upiec kilka mniejszych placków jako pojedyncze porcje.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 111
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 296
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2887
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 111
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 296
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2887
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Surowego kalafiora opłucz, podziel na różyczki i bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Dużą, czarną blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wysyp rozdrobniony kalafior w jednej warstwie. Wstaw do pieca na ok. 15 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki. Możesz go także ugotować w wodzie lub na parze. Ważne, aby kalafior stał się miękki. Jeśli używasz mrożonego kalafiora, wystarczy, że go rozmrozisz i drobno posiekasz. Ugotowane lub rozmrożone drobinki kalafiora przełóż na czystą ściereczkę, zawiń, zakręć końce i maksymalnie wyciśnij z nadmiaru wilgoci.
Odsączony kalafior przełóż do dużej miski, wbij jajko, dodaj pokruszony ser kozi lub drobno starty parmezan (sery możesz pomieszać), dosyp sól i (ewentualnie) suszone oregano. Dokładnie wymieszaj składniki, by powstała jednolita masa. To, co uzyskasz nie będzie przypominało klasycznego ciasta na pizzę, ale nie martw się.
Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem (nie używaj woskowanego papieru do pieczenia, ponieważ istnieje ryzyko przyklejenia ciasta) i uformuj koło. Piecz ciasto przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C, aż będzie suche i złociste. Po tym czasie wyjmij blachę z pieca i ostrożnie przełóż ciasto na pizzę na drugą stronę, ponownie wstaw do pieca na około 10 minut. Wyjmij blachę z piekarnika, posmaruj pizzę sosem pomidorowym, dorzuć ulubione dodatki i koniecznie żółty ser, po czym wstaw do pieca i podpiekaj 5-10 minut.
Upieczoną pizzę z kalafiora wyjmij z piekarnika, potnij na kawałki i podawaj, gdy jest jeszcze gorąca.