Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z mąki żytniej na chrupiącym spodzie

Pizza z mąki żytniej na chrupiącym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2513 Ocena: 18187

Dodano:

Odsłon: 4800

Domowa pizza najlepsza.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pizza z mąki żytniej na chrupiącym spodzie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Do miski wsypać pozostałą część mąki, dodać sól, oliwę, rozczyn drożdżowy i resztę wody. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
    W między czasie przygotować składniki- ja pieczarki z papryką lekko podsmażam z odrobiną soli, pieprzu i oregano.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, posypaną kaszą manną (dzięki niej ciasto po upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować, bez ryzyka przyklejenia do stolnicy). Rozciągnąć na powierzchnie całej blachy (lub formy pod pizzę).
    Ciasto posmarować przecierem lub ketchupem. Zetrzeć część sera, ułożyć składniki i wierzch posypać pozostałą częścią sera.
    Piec przez około 10-15 minut w temp. 220 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń