Do góry

Dania główne Przepis na:

pizza z szynką i pieczarkami

pizza z szynką i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 2276

Dodano:

Odsłon: 396

Pyszna pizza na chrupiącym spodzie, do tego klasyczne dodatki

Składniki

  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna typ 00 - 2 szklanki
  • ciepła woda - 2/3 szklanki
  • drożdże instant - 7 g
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól - pół łyżeczki
  • DODATKI:
  • gotowana szynka (prosciutto cotto) - kilka plasterków
  • czarne oliwki - 2-3 łyżki
  • pieczarki - 150 g
  • mozzarella - 150 g
  • oliwa - 1 łyżka
  • SOS POMIDOROWY:
  • pomidory krojone bez skórki - 200 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
pizza z szynką i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć na łyżce oliwy. Pomidory wrzucić do pojemnika blendera, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz, zmiksować.

  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować owalne lub okrągłe spody, przełożyć na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.

  4. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć usmażone grzyby, plasterki prosciutto cotto, oliwki i porwaną na kawałki mozzarellę. Pizzę skropić oliwą.

  5. Piec przez około 15 minut w temperaturze 240 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń