Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na cienkim drożdżowym cieście.
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 14
Propozycja na zupę z porów na dużą ilość gości. Przepis jest minimalistyczny...
Odsłon: 28
Ziemniaki z serkiem wiejskim to świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę...
Odsłon: 27
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 14
Propozycja na zupę z porów na dużą ilość gości. Przepis jest minimalistyczny...
Odsłon: 28
Ziemniaki z serkiem wiejskim to świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę...
Odsłon: 27
Składniki
PRZYGOTOWAĆ CIASTO: Do mniejszej miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz ciepłą wodę i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut. Do większej miski wsypać mąkę oraz sól i wymieszać. Następnie zrobić dołek, dodać przygotowany rozczyn z drożdży oraz oliwę z oliwek. Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulę, nieco zwilżyć, przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
PRZYGTOWAĆ SOS POMIDOROWY: Do miseczki dodać koncentrat pomidorowy oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól oraz pieprz i również wymieszać do połączenia się składników.
PRZYGOTOWAĆ DODATKI: Pieczarki obrać i zetrzeć na mandolinie na cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pióra. Szynkę pokroić na odpowiadającej nam wielkością kawałki. Paprykę umyć i także pokroić w cienkie plastry. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Blachę do pizzy lekko posmarować oliwą z oliwek i wyłożyć na nią rozciągnięte dłońmi ciasto, po czym rozciągnąć je dłońmi równomiernie po całej wielkości blachy. Tak przygotowane ciasto posmarować uprzednio przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie rozłożyć równomiernie przygotowane wcześniej pieczarki, cebulkę, szynkę oraz paprykę, a całość posypać startym żółtym serem.
Tak przygotowaną pizzę wstawić do uprzednio nagrzanego do 220 °C piekarnika. Piec ok. 20 minut lub do czasu aż uzyskamy odpowiadający nam stopień podpieczenia brzegów ciasta i wszystkich składników. Gotową, chrupiącą i aromatyczną pizzę podajemy z ulubionym sosem np. pomidorowym albo czosnkowym. SMACZNEGO!