Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na cienkim drożdżowym cieście.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 149
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4339
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11784
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6737
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5565
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13865
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 149
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4339
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11784
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6737
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5565
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13865
Składniki
PRZYGOTOWAĆ CIASTO: Do mniejszej miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz ciepłą wodę i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut. Do większej miski wsypać mąkę oraz sól i wymieszać. Następnie zrobić dołek, dodać przygotowany rozczyn z drożdży oraz oliwę z oliwek. Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulę, nieco zwilżyć, przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
PRZYGTOWAĆ SOS POMIDOROWY: Do miseczki dodać koncentrat pomidorowy oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól oraz pieprz i również wymieszać do połączenia się składników.
PRZYGOTOWAĆ DODATKI: Pieczarki obrać i zetrzeć na mandolinie na cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pióra. Szynkę pokroić na odpowiadającej nam wielkością kawałki. Paprykę umyć i także pokroić w cienkie plastry. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Blachę do pizzy lekko posmarować oliwą z oliwek i wyłożyć na nią rozciągnięte dłońmi ciasto, po czym rozciągnąć je dłońmi równomiernie po całej wielkości blachy. Tak przygotowane ciasto posmarować uprzednio przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie rozłożyć równomiernie przygotowane wcześniej pieczarki, cebulkę, szynkę oraz paprykę, a całość posypać startym żółtym serem.
Tak przygotowaną pizzę wstawić do uprzednio nagrzanego do 220 °C piekarnika. Piec ok. 20 minut lub do czasu aż uzyskamy odpowiadający nam stopień podpieczenia brzegów ciasta i wszystkich składników. Gotową, chrupiącą i aromatyczną pizzę podajemy z ulubionym sosem np. pomidorowym albo czosnkowym. SMACZNEGO!