Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-11-2021
Pizza w domowym zaciszu jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Tak jest to możliwe. Moje ostatnie odkrycie dedykowane dla wielbicieli pizzy i innych włoskich wypieków to mini piecyk do pizzy. Pizza z jego użyciem jest gotowa w 4-5 minut i rzeczywiście smakuje jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Cena takiego piecyka w zależności od mocy, firmy, wielkości kamienia i ilości kamieni oscyluje między 400, a 800 zł. Jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami pizzy to polecam zakup szybko się zwróci. Dodam, że taki piecyk robi również wrażenie na domówkach, gdyż zamiast dzwonić po pizzę, każdy przynosi ulubione dodatki, a po 5 minutach wszyscy zajadają się gorącą chrupiącą pizzą.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 356
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 198
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 234
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 301
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 56
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 356
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 198
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 234
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 301
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 56
Składniki
ciasto: Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.
sos: Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy mozzarellą, układamy plasterki szynki, cienkie plasterki cebuli i połówki pomidorków. Posypujemy oregano. Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut. Upieczoną pizzę posypujemy rukolą oraz parmezanem.