Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z szynką szwarcwaldzką, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Przepis dnia 2021-11-26
Pizza z szynką szwarcwaldzką, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 2321

Dodano:

Odsłon: 1290

Pizza w domowym zaciszu jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Tak jest to możliwe. Moje ostatnie odkrycie dedykowane dla wielbicieli pizzy i innych włoskich wypieków to mini piecyk do pizzy. Pizza z jego użyciem jest gotowa w 4-5 minut i rzeczywiście smakuje jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Cena takiego piecyka w zależności od mocy, firmy, wielkości kamienia i ilości kamieni oscyluje między 400, a 800 zł. Jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami pizzy to polecam zakup szybko się zwróci. Dodam, że taki piecyk robi również wrażenie na domówkach, gdyż zamiast dzwonić po pizzę, każdy przynosi ulubione dodatki, a po 5 minutach wszyscy zajadają się gorącą chrupiącą pizzą.

Składniki

  • proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:
  • ciasto:
  • 500 g mąki do pizzy typ 00
  • 350 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży piekarskich
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • semolina do podsypania ciasta
  • sos:
  • 500 g passaty pomidorowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • papryczka chili
  • Sól morska
  • bazylia
  • Oregano
  • majeranek
  • obłożenie:
  • 200 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • Czerwona cebula
  • 200 g startej mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu
  • oregano
  • rukola do posypania
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza z szynką szwarcwaldzką, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Przygotowanie

  1. ciasto:
    Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.

  2. sos:
    Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.

  3. Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy mozzarellą, układamy plasterki szynki, cienkie plasterki cebuli i połówki pomidorków. Posypujemy oregano.

    Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.
    Upieczoną pizzę posypujemy rukolą oraz parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 listopada Nie ma to, jak domowa pizza. Zawsze można sobie na ciasto włożyć tyle ile się chce i nie szukać krewetek, szynki, czy chorizo na na tej z pizzerii ;p Super i gratulacje za Przepis Dnia":)

p.s. Wwidzę, że pizza ostatnimi czasy u ciebie na topie, bo to już kolejna ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń