Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z warzywami na grubym spodzie

Pizza z warzywami na grubym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 7394

Dodano:

Odsłon: 712

Dnia 9 lutego odbył się międzynarodowy dzień pizzy.

Składniki

  • 300 g. mąki
  • 50 g. drożdży świeżych
  • mała łyżeczka cukru
  • duża płaska łyżka soli
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwki z oliwek
  • na wierzch;
  • Kilka łyżek keczupu do posmarowania ciasta
  • Warzywa mrożone gotowe
  • kilka łyżek sera mozzarella do posypania
  • 4 łyżki oliwki z oliwek
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pizza z warzywami na grubym spodzie

Przygotowanie

  1. Wodę, mleko, drożdże i cukier należy wymieszać w plastykowej misce i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać ze solą do osobnego naczynia.
    Po 15-tu minutach wlać zaczyn do mąki. Wymieszać najpierw drewniana łyżką a następnie ręcznie. Zagnieść ciasto. Jeżeli zajdzie potrzeba, można podsypać mąką.
    Wyrabiać około 10 minut. Ostawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę i przykryć ściereczką.

    Po godzinie ciasto krótko wyrobić i uformować kształt koła. Umieścić na blasze.
    Posmarować keczupem.

    W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować warzywa.
    Umieścić je na rozgrzanej patelni, podlać wodą i oliwką. Doprawić przyprawami. Gdy zmiękną, jeszcze ciepłe wyłożyć na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170* Piec 30 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń