Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące drożdżowe pizze z nietypowymi dodatkami. Smakują wyśmienicie.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 24
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21659
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 24
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21659
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, oliwą, solą. Zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrasta podsmażamy na maśle przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok 10 minut. Szpinak powinien być dość gęsty. Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki wyrabiamy kulkę i podsypując kaszą, wałkujemy. Tym razem robiłam podłużne, ale mogą być oczywiście okrągłe. Ważne, aby miały wyższy rant - dzięki temu jajka nie wyleją się poza pizzę.
Na pizze wykładamy szpinak, posypujemy tartym serem, układamy plastry boczku. Na środku robimy zagłębienie w szpinaku i wbijamy do niego jajko. Ja piekę pizzę na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. W zależności od grubości pizza piecze się od 5 - 12 minut.