Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące drożdżowe pizze z nietypowymi dodatkami. Smakują wyśmienicie.
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 564
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3083
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 532
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 47
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 564
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3083
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 532
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 47
Składniki
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, oliwą, solą. Zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrasta podsmażamy na maśle przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok 10 minut. Szpinak powinien być dość gęsty. Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki wyrabiamy kulkę i podsypując kaszą, wałkujemy. Tym razem robiłam podłużne, ale mogą być oczywiście okrągłe. Ważne, aby miały wyższy rant - dzięki temu jajka nie wyleją się poza pizzę.
Na pizze wykładamy szpinak, posypujemy tartym serem, układamy plastry boczku. Na środku robimy zagłębienie w szpinaku i wbijamy do niego jajko. Ja piekę pizzę na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. W zależności od grubości pizza piecze się od 5 - 12 minut.