Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza ziemniaczana

Pizza ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 2647 Ocena: 20980

Dodano:

Odsłon: 2792

Spód z ciasta ziemniaczanego. Pychota! Polecam ten przepis.

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • żółtko jaja kurzego 2 szt
  • Masło 2 łyżki
  • kiełbasa wiejska 25 dag
  • Cebula biała 1 szt
  • Papryka świeża 1 szt
  • Kukurydza konserwowa 1 puszka
  • Ser żółty 10 dag
  • Pieczarki świeże 10 dag
  • Śmietana 1/4 szklanki
  • mąka 5 łyżek
  • sól i pieprz do smaku
  • Ketchup
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć przez praskę. Wymieszać ze śmietaną, stopionym masłem i żółtkami jaj. Następnie dosypać mąki z proszkiem do pieczenia i doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce rozłożyć ciasto ziemniaczane i nakłuć widelcem Następnie posmarować ketchupem i układać kolejno: usmażone pieczarki z cebulą, kukurydzę, pokrojoną wędlinę i paprykę, na górę posypać startym żółtym serem.

  2. Piec w temp. 190 stopni około pół godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka19835 12 lipca 2016 świetny pomysł!!!! i nie ma obawy, że ciasto zbyt grube, lub zbyt cienkie, tak jak przy drożdżowym!!! zabieram do wypróbowania:-)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń