Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek alzacki pochodzi z Francji, jednak jest to danie również bardzo popularne w Niemczech, gdzie znany jest pod nazwą Flammkuchen. To kruchy i cienki placek z dodatkami, pierwotnie wykonywany w piecach opalanych drewnem. Najważniejsze jest to, aby był pieczony w wysokiej temperaturze.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14403
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19507
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13158
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14403
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19507
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13158
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj sypkie składniki. Podgrzej wodę, aby była letnia, ale nie gorąca i wrząca. Powoli wlewaj letnią wodę do mąki i soli, jednocześnie ugniatając dłonią ciasto. Dodaj oliwę z oliwek. Krótko zagnieć ciasto, które powinno mieć zwartą, elastyczną konsystencję i nie przyklejać się do dłoni. Jeśli jest inaczej, dodaj odrobinę mąki. Z kolei kiedy jest zbyt sypkie, dodaj wody. Z ciasta uformuj kulkę i odłóż je na kilkanaście minut pod przykryciem.
W tym czasie przygotuj farsz. Boczek pokrój na drobną kostkę. Przygotuj patelnię i rozgrzej ją. Dodaj mięso i podsmażaj chwilę, aż wytopi się tłuszcz. Pokrój cebulę w piórka i dołóż na patelnię. Mieszaj całość przez kilka minut. Po zdjęciu farszu z palnika, oprósz pieprzem. Soli nie trzeba dodawać, bo boczek sam w sobie jest słony.
Rozwałkuj placek. Powinien mieć grubość maksymalnie 1 cm. Im cieńsze ciasto tym lepiej, bo bardziej przypomina oryginalny placek alzacki. Możesz przygotować jeden duży blat lub kilka mniejszych. Posmaruj każdy placek śmietaną. Posyp boczkiem i cebulą.
Piecz placek w wysokiej temperaturze, najlepiej 230-250 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Wystarczy 10 minut. Opcjonalnie możesz dodać swoje ulubione przyprawy po upieczeniu placka, np. natkę pietruszki, zioła prowansalskie albo oregano.