Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek alzacki pochodzi z Francji, jednak jest to danie również bardzo popularne w Niemczech, gdzie znany jest pod nazwą Flammkuchen. To kruchy i cienki placek z dodatkami, pierwotnie wykonywany w piecach opalanych drewnem. Najważniejsze jest to, aby był pieczony w wysokiej temperaturze.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10678
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 904
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10678
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 904
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj sypkie składniki. Podgrzej wodę, aby była letnia, ale nie gorąca i wrząca. Powoli wlewaj letnią wodę do mąki i soli, jednocześnie ugniatając dłonią ciasto. Dodaj oliwę z oliwek. Krótko zagnieć ciasto, które powinno mieć zwartą, elastyczną konsystencję i nie przyklejać się do dłoni. Jeśli jest inaczej, dodaj odrobinę mąki. Z kolei kiedy jest zbyt sypkie, dodaj wody. Z ciasta uformuj kulkę i odłóż je na kilkanaście minut pod przykryciem.
W tym czasie przygotuj farsz. Boczek pokrój na drobną kostkę. Przygotuj patelnię i rozgrzej ją. Dodaj mięso i podsmażaj chwilę, aż wytopi się tłuszcz. Pokrój cebulę w piórka i dołóż na patelnię. Mieszaj całość przez kilka minut. Po zdjęciu farszu z palnika, oprósz pieprzem. Soli nie trzeba dodawać, bo boczek sam w sobie jest słony.
Rozwałkuj placek. Powinien mieć grubość maksymalnie 1 cm. Im cieńsze ciasto tym lepiej, bo bardziej przypomina oryginalny placek alzacki. Możesz przygotować jeden duży blat lub kilka mniejszych. Posmaruj każdy placek śmietaną. Posyp boczkiem i cebulą.
Piecz placek w wysokiej temperaturze, najlepiej 230-250 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Wystarczy 10 minut. Opcjonalnie możesz dodać swoje ulubione przyprawy po upieczeniu placka, np. natkę pietruszki, zioła prowansalskie albo oregano.