Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek cebulowy to ekonomiczne, a jednocześnie pyszne danie dla całej rodziny, który urozmaici codzienne i nudne menu. Już sam zapach pieczenia powoduje ściskanie w brzuchu, a kiedy trafi na twój stół, nikt nie będzie w stanie mu się oprzeć.
średnica naczynia: 23 cm
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11061
Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20980
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 145
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
Odsłon: 10449
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11061
Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20980
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 145
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
Odsłon: 10449
Składniki
Przygotuj kruche ciasto.
Do misy robota kuchennego włóż: mąkę, masło i sól. Zapulsuj kilka razy do uzyskania konsystencji bułki tartej.
Dodaj jajko i wodę i wodę. Miksuj do momentu aż masa zacznie zbijać się w grudki.
Przełóż ciasto na blat i ugnieć do połączenia składników. Uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z chłodziarki i rozwałkuj na placek o średnicy ok. 27 cm. Wyłóż nim blachę do tarty lub naczynie do zapiekania o średnicy ok. 23 cm. Odstaw na bok.
Przygotuj nadzienie.
Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka.
W rondlu rozgrzej masło. Dodaj cebulę , sól i pieprz. Smaż całość na małym ogniu przez ok. 10 minut, do miękkości. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
W misce rozbełtaj jajka. Dodaj śmietanę i wymieszaj, a na koniec dołóż cebulę.
Wylej masę na spód z kruchego ciasta.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch zapiekanki. Na górze połóż w kilku miejscach niewielką ilość masła.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut.
Placek cebulowy wyjmij z pieca i posyp siekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło.