Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek cebulowy to ekonomiczne, a jednocześnie pyszne danie dla całej rodziny, który urozmaici codzienne i nudne menu. Już sam zapach pieczenia powoduje ściskanie w brzuchu, a kiedy trafi na twój stół, nikt nie będzie w stanie mu się oprzeć.
średnica naczynia: 23 cm
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4461
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1064
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3147
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4461
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1064
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3147
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Składniki
Przygotuj kruche ciasto.
Do misy robota kuchennego włóż: mąkę, masło i sól. Zapulsuj kilka razy do uzyskania konsystencji bułki tartej.
Dodaj jajko i wodę i wodę. Miksuj do momentu aż masa zacznie zbijać się w grudki.
Przełóż ciasto na blat i ugnieć do połączenia składników. Uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z chłodziarki i rozwałkuj na placek o średnicy ok. 27 cm. Wyłóż nim blachę do tarty lub naczynie do zapiekania o średnicy ok. 23 cm. Odstaw na bok.
Przygotuj nadzienie.
Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka.
W rondlu rozgrzej masło. Dodaj cebulę , sól i pieprz. Smaż całość na małym ogniu przez ok. 10 minut, do miękkości. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
W misce rozbełtaj jajka. Dodaj śmietanę i wymieszaj, a na koniec dołóż cebulę.
Wylej masę na spód z kruchego ciasta.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch zapiekanki. Na górze połóż w kilku miejscach niewielką ilość masła.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut.
Placek cebulowy wyjmij z pieca i posyp siekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło.