Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Quiche Lorraine to słynna potrwa pochodząca z północno-wschodniej Francji. W jej skład wchodzi kruche ciasto oraz nadzienie z cebuli, boczku, śmietanki, żółtego sera i jajek. Placek lotaryński najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. We Francji jest serwowany głównie w okresie Bożego Narodzenia.
Forma na tartę o średnicy 26 cm
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 170
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 42
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 124
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5922
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 1598
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 170
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 42
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 124
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5922
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 1598
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, sól i wodę, wbijamy jedno jajko. Składniki zagniatamy do momentu otrzymania jednolitego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 3 mm.
Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem, następnie przekładamy do niej ciasto. Dokładnie przykrywamy spód i brzegi formy. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy przez kilka minut do zrumienienia. Patelnię odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Formę z ciastem wyciągamy z lodówki, Wykładamy boczek z cebulką, całość posypujemy starym serem. Masę jajeczną wlewamy o środka.
Placek lotaryński pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.