Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Quiche Lorraine to słynna potrwa pochodząca z północno-wschodniej Francji. W jej skład wchodzi kruche ciasto oraz nadzienie z cebuli, boczku, śmietanki, żółtego sera i jajek. Placek lotaryński najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. We Francji jest serwowany głównie w okresie Bożego Narodzenia.
Forma na tartę o średnicy 26 cm
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 17
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 654
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 93
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 17
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 654
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 93
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, sól i wodę, wbijamy jedno jajko. Składniki zagniatamy do momentu otrzymania jednolitego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 3 mm.
Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem, następnie przekładamy do niej ciasto. Dokładnie przykrywamy spód i brzegi formy. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy przez kilka minut do zrumienienia. Patelnię odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Formę z ciastem wyciągamy z lodówki, Wykładamy boczek z cebulką, całość posypujemy starym serem. Masę jajeczną wlewamy o środka.
Placek lotaryński pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.