Dania główne Przepis na:
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ziemniaki ugotowac.Nastepnie odcedzic, dodac maslo, mleko, sol i pieprz i ugniesc na puree. Mieso z posiekana cebula i czosnkiem wrzucic na patelnie i smazyc az mieso bedzie usmazone.Caly tluszcz wytopiony z miesa nalezy odcedzic (mieso musi byc suche) Nastepnie dodac marchewke i kukurydze. Bulion wymieszac z maka, przyprawami, koncentratem, sosem worcestershire. Dodac mieszanke do miesa i dusic az calosc zgestnieje. Na koniec dodac groszek.
Do zaroodpornego naczynia przelozyc mase miesna a na wierzch rozsmarowac puree z ziemniakow. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stC przez okolo 30minut (az wierzch sie zrumieni)
Na skróty
Komentarze do przepisu (19)

camilla 23 września 2010Zgłoś do usunięcia
przepis bardzo dobry ale chciałam zwrócić uwagę na jedną rzecz - do SHEPHERDS PIE dodaje się mieloną jagnięcinę; to odróżnia to danie od COTTAGE PIE, gdzie dodaje się wołowinę. Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

beczka7 08 września 2010Zgłoś do usunięcia
przepis super, wypróbowałam kilka razy - wszystkim smakowało!3 Kto głosował? | Odpowiedz

marta1508 26 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Granita jeśli możesz to opisz smak tego sosu Worcestershire,wtedy będę mogla kupić lub zrobić podobny:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

marta1508 26 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Granita jeśli możesz to opisz smak tego sosu Worcestershire,wtedy może będę mogła kupić lub zrobić podobny:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

odlezynka 03 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Wypróbowałam i gorąco polecam!!! :)Moja mała sugestia: puree nie może być zbyt rzadkie. Ja ostatnio mocno trzymałam się przepisu i przez to placek nieco stracił na konsystencji. Kolejnym razem zamiast mleka dodam jajko - dzięki temu papka będzie wystarczająco elastyczna, a przy tym "nabierze kolorów". Podejrzewam jednak, że wszelkie dodatki należy uzależnić po prostu od gatunku ziemniaka...:)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

froschek26 09 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
matkaPolka, a gdzie tu widzisz jablka?3 Kto głosował? | Odpowiedz

froschek26 09 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
MatkaPolka, a gdzie Ty widzisz te jabłka???3 Kto głosował? | Odpowiedz

matkaPolka 09 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
moment....ale co się dzieje z jablkami, nigdzie nie jest podane gdzie je umieśćić. Czy zmielić, czy zetrzeć i dorzucic do ciasta,..? czy wsadzić jak w drożdżówce do środka i zalepić...niestety ja nie wiem.1 Kto głosował? | Odpowiedz

agatasur 07 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Ale super danko - w przyszłym tygodniu muszę to zrobić :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 02 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
To coś dla mnie, wygląda przeee przysznie (uwielbiam takie wariacje na temat mielonego), zrobie jutro na obiadek ;) pozdrawiam.3 Kto głosował? | Odpowiedz