Dania główne Przepis na:
Placek pasterski "Shepherds pie"

Składniki
- mieso mielone wolowe, 1/2 kg
- ziemniaki, 5-6 sztuk( duzych)
- marchew utarta, okolo szklanki
- groszek mrozony lub z puszki, 3/4 szklanki
- kukurydza, 1/2 szklanki
- cebula, 1 duza lub 2 mniejsze
- bulion wolowy, 1 szklanka
- maslo, 2 lyzki
- mleko, 1/2 szklanki
- Sos Worcestershire, 1 lyzeczka
- koncentrat pomidorowy, 1 lyzeczka
- czosnek, zabek
- maka pszenna, 1 lyzka
- tymianek, szczypta
- rozmaryn, szczypta
- sol
- pieprz
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ziemniaki ugotowac.Nastepnie odcedzic, dodac maslo, mleko, sol i pieprz i ugniesc na puree. Mieso z posiekana cebula i czosnkiem wrzucic na patelnie i smazyc az mieso bedzie usmazone.Caly tluszcz wytopiony z miesa nalezy odcedzic (mieso musi byc suche) Nastepnie dodac marchewke i kukurydze. Bulion wymieszac z maka, przyprawami, koncentratem, sosem worcestershire. Dodac mieszanke do miesa i dusic az calosc zgestnieje. Na koniec dodac groszek.
-
Do zaroodpornego naczynia przelozyc mase miesna a na wierzch rozsmarowac puree z ziemniakow. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stC przez okolo 30minut (az wierzch sie zrumieni)
Komentarze do przepisu (19)

camilla 23 września 2010Zgłoś do usunięcia
przepis bardzo dobry ale chciałam zwrócić uwagę na jedną rzecz - do SHEPHERDS PIE dodaje się mieloną jagnięcinę; to odróżnia to danie od COTTAGE PIE, gdzie dodaje się wołowinę. Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

beczka7 08 września 2010Zgłoś do usunięcia
przepis super, wypróbowałam kilka razy - wszystkim smakowało!3 Kto głosował? | Odpowiedz

marta1508 26 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Granita jeśli możesz to opisz smak tego sosu Worcestershire,wtedy będę mogla kupić lub zrobić podobny:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

marta1508 26 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Granita jeśli możesz to opisz smak tego sosu Worcestershire,wtedy może będę mogła kupić lub zrobić podobny:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

odlezynka 03 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Wypróbowałam i gorąco polecam!!! :)Moja mała sugestia: puree nie może być zbyt rzadkie. Ja ostatnio mocno trzymałam się przepisu i przez to placek nieco stracił na konsystencji. Kolejnym razem zamiast mleka dodam jajko - dzięki temu papka będzie wystarczająco elastyczna, a przy tym "nabierze kolorów". Podejrzewam jednak, że wszelkie dodatki należy uzależnić po prostu od gatunku ziemniaka...:)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

froschek26 09 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
matkaPolka, a gdzie tu widzisz jablka?3 Kto głosował? | Odpowiedz

froschek26 09 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
MatkaPolka, a gdzie Ty widzisz te jabłka???3 Kto głosował? | Odpowiedz

matkaPolka 09 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
moment....ale co się dzieje z jablkami, nigdzie nie jest podane gdzie je umieśćić. Czy zmielić, czy zetrzeć i dorzucic do ciasta,..? czy wsadzić jak w drożdżówce do środka i zalepić...niestety ja nie wiem.1 Kto głosował? | Odpowiedz

agatasur 07 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Ale super danko - w przyszłym tygodniu muszę to zrobić :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 02 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
To coś dla mnie, wygląda przeee przysznie (uwielbiam takie wariacje na temat mielonego), zrobie jutro na obiadek ;) pozdrawiam.3 Kto głosował? | Odpowiedz