Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylisz. Ten placek pastucha nakarmi całą rodzinę, nawet jeśli wszyscy poproszą o dokładkę. Dolną warstwę placka stanowi doprawiona soczewica w aromatycznym sosie, natomiast górna kusi smakiem ziemniaczanego puree.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Składniki
Zacznij od wykonania warstwy z soczewicą. Namocz soczewicę i zostaw na godzinę. Następnie odcedź, przełóż do garnka i zalej czystą wodą. Gotuj do miękkości około 30 minut, odcedź i odstaw. Na patelni rozgrzej olej, dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i stare: marchewkę i seler. Usmaż warzywa do miękkości. Po czym wlej na patelnię kieliszek wina, dodaj suszony tymianek, puszkę pomidorów, sól oraz pieprz i duś do momentu, aż większość soku pomidorowego odparuje. Połącz ugotowaną soczewicę z sosem, podgrzej i ewentualnie ponownie dopraw.
Warstwę dolną zacznij od pokrojenia pora w cienkie krążki, rozłóż go na blasze skropionej olejem, posól i zapiekaj w piecu nagrzanym do 180°C przez około 12-15 minut. W międzyczasie ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedź je, dodaj upieczone pory, posiekany czosnek, masło lub oliwę, po czym zblenduj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem.
W ceramicznym lub szklanym naczyniu do zapiekania (ok. 20 × 30 cm) ułóż warstwę soczewicy i rozprowadź po całej foremce. Następnie wyłóż ziemniaczane puree i wyrównaj. Zamknij naczynie pokrywą lub przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną w dół) i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu odczekaj 5-10 minut, wykrawaj równe kwadraty, posyp posiekaną zieleniną i podawaj. Do placka pastucha pasują pikle, ogórek kiszony lub duszone warzywa.