Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta wersja placka po węgiersku czyli duże placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 476
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 814
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 476
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 814
Składniki
Mięso wieprzowe umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Obsmażyłam je na oleju na rumiano i przełożyłam do garnka. Dolałam tyle wody, aby wyrównać poziom z mięsem. Włożyłam listek laurowy, ziele angielskie, roztarty majeranek, paprykę słodką i ostrą w proszku. Przyprawiłąm do smaku solą i pieprzem. Mięso zagotowałam. Dodałam koncentrat i dusiłam mięso do miękkości. Na koniec zagęściłam gulasz mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dusiłam mięso jeszcze kilka minut. Ziemniaki obrałam i starłam na tarce na małych oczkach. Dodałam do nich jajko, sól, mąkę o mleko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na małej patelni rozgrzałam trochę oleju i nałożyłam porcję ciasta ziemniaczanego, rozsmarowując je na wielkość całej patelni, tak aby wyszedł jeden duży placek jak naleśnik. Placek smażyłam na złoty kolor i przekręcałam go na drugą stronę. Z kolejnymi plackami robiłam tak samo. Z podanych proporcji wyszły mi trzy placki. Na każdy placek na jedną jego połowę nakładałam porcję gulaszu i placek składałam na pół. Gdyby nie chciał się trzymać w tej pozycji, można spiąć wykałaczką.