Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3422

Dodano:

Odsłon: 10610

Prosta wersja placka po węgiersku czyli duże placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym.

Składniki

  • Placki:
  • ok. 800g ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • Gulasz:
  • ok. 500g mięsa wieprzowego np. z szynki
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek po węgiersku

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Obsmażyłam je na oleju na rumiano i przełożyłam do garnka. Dolałam tyle wody, aby wyrównać poziom z mięsem. Włożyłam listek laurowy, ziele angielskie, roztarty majeranek, paprykę słodką i ostrą w proszku. Przyprawiłąm do smaku solą i pieprzem. Mięso zagotowałam. Dodałam koncentrat i dusiłam mięso do miękkości. Na koniec zagęściłam gulasz mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dusiłam mięso jeszcze kilka minut. Ziemniaki obrałam i starłam na tarce na małych oczkach. Dodałam do nich jajko, sól, mąkę o mleko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na małej patelni rozgrzałam trochę oleju i nałożyłam porcję ciasta ziemniaczanego, rozsmarowując je na wielkość całej patelni, tak aby wyszedł jeden duży placek jak naleśnik. Placek smażyłam na złoty kolor i przekręcałam go na drugą stronę. Z kolejnymi plackami robiłam tak samo. Z podanych proporcji wyszły mi trzy placki. Na każdy placek na jedną jego połowę nakładałam porcję gulaszu i placek składałam na pół. Gdyby nie chciał się trzymać w tej pozycji, można spiąć wykałaczką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń