Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe połączenie smaków, delikatny placek porowy z orientalnym akcentem, z niesamowicie aromatycznym mięsem.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 7542
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1005
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4303
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 801
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1070
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4029
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 7542
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1005
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4303
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 801
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1070
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4029
Składniki
Placki: Pory kroimy w cienkie piórka. Papryczkę drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pory, papryczkę, cukier oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu 20 min (od czasu do czasu mieszamy). Do szklanki wsypujemy siemię i zalewamy trzema łyżkami gorącej wody. W dużej misce mleko mieszamy z octem, dodajemy siemię lniane i łączymy z mąką, sodą, proszkiem i solą. Ciasto ma być gęste. Do ciasta wrzucamy pory i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię ø26 cm ( z niewielką ilością tłuszczu ) wlewamy ciasto (gr 5 mm). Smażymy na złoto z jednej i z drugiej strony. Farsz: Na gorącym tłuszczu podsmażamy mięso ( na sypko ), dodajemy przyprawę (chwilę podsmażamy, by mięso nabrało aromatu ), dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu, do odparowania nadmiaru płynu. Fasolkę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa ( już po redukcji ), dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Farsz nakładamy na placki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, składamy na pół.