Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek porowy z mięsnym farszem

Placek porowy z mięsnym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2158 Ocena: 48005

Dodano:

Odsłon: 1604

Wspaniałe połączenie smaków, delikatny placek porowy z orientalnym akcentem, z niesamowicie aromatycznym mięsem.

Składniki

  • Placki:
  • 3 białe części pora
  • papryczka chili ( ilość zależna od preferencji smakowych )
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego ( mielony kumin )
  • 1 szczypta cynamonu ( mielonego )
  • 1 szczypta mielonego kardamonu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka octu 10%
  • 9 łyżek mąki (pełnych)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą
  • 1 puszka parzonej białej fasoli
  • 1 łyżka przyprawy do kebabu
  • Dodatkowo:
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Placki:

    Pory kroimy w cienkie piórka.

    Papryczkę drobno siekamy.

    W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pory, papryczkę, cukier oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu 20 min (od czasu do czasu mieszamy).

    Do szklanki wsypujemy siemię i zalewamy trzema łyżkami gorącej wody.

    W dużej misce mleko mieszamy z octem, dodajemy siemię lniane i łączymy z mąką, sodą, proszkiem i solą. Ciasto ma być gęste.

    Do ciasta wrzucamy pory i mieszamy.

    Na rozgrzaną patelnię ø26 cm ( z niewielką ilością tłuszczu ) wlewamy ciasto (gr 5 mm). Smażymy na złoto z jednej i z drugiej strony.

    Farsz:

    Na gorącym tłuszczu podsmażamy mięso ( na sypko ), dodajemy przyprawę (chwilę podsmażamy, by mięso nabrało aromatu ), dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu, do odparowania nadmiaru płynu.

    Fasolkę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa ( już po redukcji ), dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.

    Farsz nakładamy na placki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, składamy na pół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń