Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na delikatny pieczony placek z cukinii, idealny na lunch lub obiad. Do zestawu polecamy sos koperkowy. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12551
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12551
Składniki
Placek: • Cukinie obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy łyżeczkę soli • Odstawiamy na 15 minut, po tym czasie odsączamy nadmiar wody na sitku • Boczek, cebule, czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni • Szczypior kroimy na drobniejsze kawałki • Ser długo dojrzewają ścieramy na tarce o drobnych oczkach • Jajka ubijamy mikserem, dodajemy mąkę oraz bułkę tartą, mieszamy do momentu połączenia składników • Do cukinii dodajemy boczek, cebulę, czosnek, masę jajeczną, ser długodojrzewający, szczypior i doprawiamy solą oraz pieprzem • Całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pokrojony żółty ser • Placek zapiekamy w temperaturze 190 stopni, przez 40 min • Przed podaniem należy odczekać około 20 minut
Sos koperkowy: • Koperek siekamy • Do miseczki dodajemy śmietanę, jogurt naturalny, koperek, przyprawy: sól, czosnek granulowany, cukier puder, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki