Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek z cukinii

Placek z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1559

Dodano:

Odsłon: 275

Przepis na delikatny pieczony placek z cukinii, idealny na lunch lub obiad. Do zestawu polecamy sos koperkowy. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Placek: 1 kilogram cukinii (3 sztuki)
  • 160 gramów boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 70 gramów bułki tartej
  • 70 gramów sera żółtego
  • 70 gramów twardego sera długodojrzewającego
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju
  • Sos koperkowy: 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Pęczek koperku
  • Szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Placek:

    • Cukinie obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy łyżeczkę soli
    • Odstawiamy na 15 minut, po tym czasie odsączamy nadmiar wody na sitku
    • Boczek, cebule, czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
    • Szczypior kroimy na drobniejsze kawałki
    • Ser długo dojrzewają ścieramy na tarce o drobnych oczkach
    • Jajka ubijamy mikserem, dodajemy mąkę oraz bułkę tartą, mieszamy do momentu połączenia składników
    • Do cukinii dodajemy boczek, cebulę, czosnek, masę jajeczną, ser długodojrzewający, szczypior i doprawiamy solą oraz pieprzem
    • Całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pokrojony żółty ser
    • Placek zapiekamy w temperaturze 190 stopni, przez 40 min
    • Przed podaniem należy odczekać około 20 minut

  2. Sos koperkowy:

    • Koperek siekamy
    • Do miseczki dodajemy śmietanę, jogurt naturalny, koperek, przyprawy: sól, czosnek granulowany, cukier puder, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń