Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z mięsem mielonym to danie podobne do pizzy, ale nie we włoskim, lecz w greckim stylu. Co więcej, jego smak wręcz przebija słynną włoską potrawę - jest bardziej sycący i można zajadać się nim zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz, dlatego z powodzeniem możesz zrobić je nawet jako obiad w środku tygodnia.
Forma do tarty 24 cm
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8873
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6295
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9166
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8873
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6295
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9166
Składniki
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż cebulę i marchewkę na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili – mięso mielone. Smaż, rozbijając grudki mięsa. Gdy mięso się lekko zarumieni, wlej na patelnię wino. Smaż do momentu, gdy wino odparuje. Wówczas dodaj do mięsa pokrojony pomidor, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, oregano i gałkę muszkatołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zalej około 100 ml wody i duś pod przykryciem do chwili, aż woda odparuje.
Rozkrusz drożdże do miseczki z wodą. Dodaj cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj. Na 15 minut 0dstaw zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki.
Przesiej do miski pozostałą mąkę. Dodaj sól i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). W trakcie zagniatania dodaj oliwę. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Gdy będzie gotowe, przełóż je do lekko natłuszczonej miski i odstaw (pod przykryciem ściereczki) w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Ponownie zagnieć wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj i rozciągnij w formie do tarty o średnicy 24 cm. Wyłóż na ciasto farsz mięsny, pozostawiając około 1 cm wolnego marginesu od brzegu formy. Posyp farsz startym na tarce serem żółtym. Wstaw placek do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut.