Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niecodzienna wersja kochanych przez wielu placków ziemniaczanych, wzbogacona o kwaśno-pikantne kimchi, sos limonkowy oraz pora.
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1614
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 134
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 106
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 71
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 209
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1614
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 134
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 106
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 71
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 209
Składniki
Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kimchi odsącz z zalewy i drobno posiekaj, dodaj do ziemniaków. Do masy dodaj jajko, mąkę oraz sól i dokładnie wymieszaj.
Połowę masy umieść na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem, uformuj duży placek i smaż na średnim ogniu. Kiedy placek będzie już zarumieniony od spodu, przełóż go na drugą stronę i smaż aż będzie gotowy. Powtórz czynność z drugą połową masy ziemniaczanej.
W międzyczasie przygotuj sos: umieść w naczyniu majonez, skórkę z limonki zetrzyj a sok wyciśnij i wymieszaj z majonezem.
Pora przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj z sokiem z cytryny.
Placek podawaj z jajkiem sadzonym oraz przygotowanym wcześniej sosem, dodatkiem pora oraz ziołami.