Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, boczkiem i żurawiną.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 72
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 72
Składniki
Ziemniaki obieramy i trzemy. Można to robić na tarce, ja wykorzystuję sokowirówkę - do miąższu ziemniaczanego dodaję połowę "soku" z ziemniaków wraz ze skrobią. Dodajemy jajko, cebulę skrojoną w drobną kostkę, sól, pieprz oraz mąkę. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i ilości wody w nich - u mnie wystarczyły 4 łyżki. Placki smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumienią. Na drugiej patelni przygotowujemy dodatki. Najpierw smażymy boczek. Kiedy wycieknie z niego tłuszcz, dodajemy plasterki oscypka i przesmażamy je z obu stron. Usmażonego placka smarujemy żurawiną, posypujemy boczkiem i układamy na nim oscypka. Można podawać z kwaśną śmietaną.