Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, boczkiem i żurawiną.
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 24
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 295
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2610
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1651
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14416
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 24
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 295
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2610
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1651
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14416
Składniki
Ziemniaki obieramy i trzemy. Można to robić na tarce, ja wykorzystuję sokowirówkę - do miąższu ziemniaczanego dodaję połowę "soku" z ziemniaków wraz ze skrobią. Dodajemy jajko, cebulę skrojoną w drobną kostkę, sól, pieprz oraz mąkę. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i ilości wody w nich - u mnie wystarczyły 4 łyżki. Placki smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumienią. Na drugiej patelni przygotowujemy dodatki. Najpierw smażymy boczek. Kiedy wycieknie z niego tłuszcz, dodajemy plasterki oscypka i przesmażamy je z obu stron. Usmażonego placka smarujemy żurawiną, posypujemy boczkiem i układamy na nim oscypka. Można podawać z kwaśną śmietaną.