Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki cukiniowo-ziemniaczane

Placki cukiniowo-ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 612 Ocena: 5021

Dodano:

Odsłon: 1146

Ostatnio w mojej kuchni zadomowiła się cukinia. Była faszerowana, jako składnik lecza, zupy, surówki i pasztetu a wczoraj dodałam ją do placków ziemniaczanych. Naczytałam się, że takie placki mogą się rozpadać bo cukinia puszcza dużo wody ale wyszły bezproblemowo i bardzo pyszne. Przepis podany jest na wersję próbną lub dla jednej głodnej osoby:)

Składniki

  • cukinia 20 dag
  • ziemniaki obrane 40 dag
  • cebula średnia 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna 1 łyżka kopiasta
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: jogurt grecki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placki cukiniowo-ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Cukinię /bez obierania/ ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 20 min.
    W tym czasie obrane ziemniaki również ścieramy na tarce o dużych oczkach i mocno odciskamy z soku. Dodajemy starte na tarce o drobnych oczkach cebulę i czosnek. Cukinię dokładnie odciskamy z soku, który puściła i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę cukiniowo-ziemniaczaną kładziemy małymi porcjami /po łyżce/, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obu stron.

  3. Przekładamy na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Placki podałam z kleksem z jogurtu greckiego. Pysznie smakują z gulaszem, leczem czy sosem pieczarkowym lub mięsnym:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń