Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio w mojej kuchni zadomowiła się cukinia. Była faszerowana, jako składnik lecza, zupy, surówki i pasztetu a wczoraj dodałam ją do placków ziemniaczanych. Naczytałam się, że takie placki mogą się rozpadać bo cukinia puszcza dużo wody ale wyszły bezproblemowo i bardzo pyszne. Przepis podany jest na wersję próbną lub dla jednej głodnej osoby:)
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Cukinię /bez obierania/ ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 20 min. W tym czasie obrane ziemniaki również ścieramy na tarce o dużych oczkach i mocno odciskamy z soku. Dodajemy starte na tarce o drobnych oczkach cebulę i czosnek. Cukinię dokładnie odciskamy z soku, który puściła i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Masę cukiniowo-ziemniaczaną kładziemy małymi porcjami /po łyżce/, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Przekładamy na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki podałam z kleksem z jogurtu greckiego. Pysznie smakują z gulaszem, leczem czy sosem pieczarkowym lub mięsnym:)