Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio w mojej kuchni zadomowiła się cukinia. Była faszerowana, jako składnik lecza, zupy, surówki i pasztetu a wczoraj dodałam ją do placków ziemniaczanych. Naczytałam się, że takie placki mogą się rozpadać bo cukinia puszcza dużo wody ale wyszły bezproblemowo i bardzo pyszne. Przepis podany jest na wersję próbną lub dla jednej głodnej osoby:)
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 24
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257405
Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto prz...
Odsłon: 3044
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 24
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257405
Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto prz...
Odsłon: 3044
Składniki
Cukinię /bez obierania/ ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 20 min. W tym czasie obrane ziemniaki również ścieramy na tarce o dużych oczkach i mocno odciskamy z soku. Dodajemy starte na tarce o drobnych oczkach cebulę i czosnek. Cukinię dokładnie odciskamy z soku, który puściła i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Masę cukiniowo-ziemniaczaną kładziemy małymi porcjami /po łyżce/, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Przekładamy na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki podałam z kleksem z jogurtu greckiego. Pysznie smakują z gulaszem, leczem czy sosem pieczarkowym lub mięsnym:)