Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-10-2024
Proste danie: świeże grzyby prosto z lasu przyrządzone w gęstym sosie śmietanowym i chrupiące placki ziemniaczano -cukiniowe, czyli dary jesieni na talerzu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5292
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 844
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11719
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1313
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5292
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 844
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11719
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1313
Składniki
Grzyby oczyszczamy z liści i igliwia, myjemy i kroimy na cząstki. Odrzucamy grzyby robaczywe. Przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą, dajemy łyżeczkę soli, wstawiamy na ogień. Obgotowujemy grzyby 20-30 minut, zbieramy pianę, która tworzy się na wierzchu.
Obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, podsmażamy ją na maśle, na dużej patelni.
Grzyby odcedzamy i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy całość stale mieszając kilka minut (około 10). Na sam koniec wlewamy śmietanę, podgrzewamy całość, ale nie gotujemy. Wyłączamy ogień i przyprawiamy grzyby odrobiną soli i pieprzu.
Cukinię myjemy, odkrawamy oba końce. Jeśli jest młoda, świeżo zerwana nie trzeba jej obierać, ponieważ skórka jest miękka. Większą i bardziej dojrzałą o twardej skórce należy obrać.
Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach. Solimy ją, mieszamy i pozostawiam w misce, aby puściła sok.
Po 15-20 minutach odciskamy cukinię z nadmiaru soku, ale nie bardzo mocno.
Ziemniaki obrane ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ziemniaczanych.
Przekładamy z powrotem do miski, dodajemy starte ziemniaki, wbijamy do niej jajka, wsypujemy mąkę i solimy całość. Mieszamy dokładnie. W tym czasie rozgrzewamy olej na dużej patelni. Na rozgrzany dobrze olej kładziemy po łyżce masy. Formujemy placuszki i smażymy je na rumiano z obu stron na umiarkowanym ogniu.
Oleju nie żałujemy, placuszki będą bardziej chrupiące.
Wykładamy na talerze placki i polewamy je sosem grzybowym.
Placki cukiniowo -ziemniaczane ze świeżymi, leśnymi grzybami gotowe!