Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla mnie mogą być na okrągło, na śniadanie, obiad i kolację, wszystko zależy jaki dasz dodatek. Dżemik na śniadanie, surówkę do obiadu i sos czosnkowy przy kolacji. Mają duża zawartość karotenu, smak można regulować przyprawami. Moje ulubione są z zwykłe z solą i pieprzem, ale odrobina, tymianku, kuminu lub czubricy czerwonej podkręca smak. Mało skomplikowane ale lubiane przez wszystkich, zwłaszcza dzieciaki które mogą same je przyrządzić. Jak masz za duzo dyni, zrób zupe pomidorowa z dynią.. https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-prosty-krem-pomidorowy-z-dynia,1987614,kasiaknee.html też pycha.. w domu zaczniesz festiwal dyniowy ;)
Patelnia, tarka
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 718
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 718
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Obierz dynię i ziemniaki. Cukinia jeśli jest młoda z cienką i miękką skórka to nie obieraj, grubą i twardą trzeba bo będzie jak drewno po nasoleniu i usmażeniu.
Zetrzyj warzywa na grubych oczkach tarki do jednej miski i posól 1,5 -2 łyżeczkami soli. Wymieszaj i zostaw na 20 min. Po tym czasie odcedź na sitku. Ja wyciskam, ale nie przesadnie.
Odsączone warzywa spowrotem daj do miski i pozostałe składniki wymieszaj razem tj. jogurt, mąkę, pieprz natki, ewentualnie inne przyprawy. Z solą ostrożnie - zależy ile odejdzie po nasoleniu i odcedzeniu. Ogólnie powinna być dość gęsta masa. W razie potrzeby dodaj jeszcze mąki.
Palnik ustawiam dość nisko, żeby nie przypalić a zdążyły się upiec w środku, ale nie najniżej żeby tłuszczu nie wchłonęły za dużo. Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością tłuszczu (olej, oliwa -super masło - tak średnio smakuje), i nabieraj łyżka masę kładąc na patelkę. im grubsze tym będą bardziej mokre w środku, najlepsze są dość cienkie, robią się bardziej chrupiące.
Sprawdzone podanie: Do śniadania - dżemik jabłkowy Do obiadu - surówka z marchewki Do kolacji i na przekąski - z sosem tzaziki lub czosnkowym na jogurcie. Proponuje też same - są kolorowe i ładnie pachną.