Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki kartoflane.

Placki kartoflane.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1502 Ocena: 20159

Dodano:

Odsłon: 1072

Zawsze smaczne, chrupiące ziemniaczane placki.

Składniki

  • ziemniaki 5 szt. duże
  • sól do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • pieprz ziołowy do smaku
  • jajka kurze 2 szt.
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem, dodajemy jajka i mąkę, mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.

  2. Po tym czasie smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy z tłuszczu na papierowych ręczniczkach. Jeżeli ktoś lubi, podajemy z kwaśną śmietaną.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń