Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne danie z Tanzanii, placuszki marchewkowe z suszonymi morelami, migdalami, miodem i przyprawa harissa. Symfonia niezwyklych smaków kuchni afrykanskiej.
Składniki
Obrac marchewki, podzielic na cwiartki i pokroic na kawalki o dlugosci ok. 3 cm, gotowac we wrzacej wodzie przez ok. 20 minut, nastepnie utluc tluczkiem do ziemniaków. W miedzyczasie posiekac czosnek, szalotki i natke pietruszki. Morele pokroic w drobna kostke. Szalotki i czosnek podsmazyc na oleju, dodac suszone morele, kolendre, harisse i natke pietruszki. Odstawic do ostygniecia i wymieszac z marchewka. Dodac migdaly (mozna je przedtem uprazyc na patelni bez tluszczu). Zetrzec drobno skórke z cytryny a nastepnie wycisnac z niej sok. Do masy marchewkowej dodac jajka, sok i skórke cytryny i miód. Wszystko dokladnie wymieszac i ugniesc, dodac bulke tarta. Uformowac placuszki o srednicy 3-4 cm i grubosci 1 cm i smazyc na oleju do uzyskania zlotobrazowego koloru.
Placuszki podawac z ulubionymi dodatkami.