Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę.
Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką lub Gustin fix-em jeśli jest taka potrzeba
Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem. Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Sygitta 27 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
super ,.wyprobuje:)18 Kto głosował? | Odpowiedz

nikola12 08 października 2011Zgłoś do usunięcia
wypróbuje:))18 Kto głosował? | Odpowiedz

iwka823 21 września 2011Zgłoś do usunięcia
wygląda pysznie!!!proponuję jeszcze posypać startym żółtym serem zamiast śmietanki- rewelacja;)18 Kto głosował? | Odpowiedz

nikola12 14 września 2011Zgłoś do usunięcia
dziekuje wszsytkim za mile komentarzee:)17 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 07 września 2011Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam placki po węgiersku, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie :) Pozdrawiam17 Kto głosował? | Odpowiedz

asiakuchasia 02 września 2011Zgłoś do usunięcia
zrobiłam i polecam :) Pyszne. jeden błąd to to, ze za późno je zjedliśmy bo ok 19. oj ciężko było18 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 29 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię wszelkie placki po węgiersku, Twoja wersja w pełni odpowiada mojemu smakowi, podaję je tak samo jak Ty :)17 Kto głosował? | Odpowiedz

anja_00 29 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Już wiem co zrobię w środę na obiad ;)17 Kto głosował? | Odpowiedz