Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i mięciutkie z nutą pomarańczy
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1568
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 881
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1568
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 881
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. W osobnej misce mieszamy dokładnie żółtka z mlekiem, śmietaną i sokiem z pomarańczy. Wsypujemy do tego suche składniki i dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do miski z masą na placki i mieszamy delikatnie łyżką (gdyby masa była zbyt gęsta, dolewamy mleka). Odstawiamy na ok. 10 minut.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką ciasto i smażymy placki z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami.