Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szwajcarskie placki ziemniaczane - Rösti. W przeciwieństwie do tradycyjnego przepisu są one wykonane z samych ziemniaków. Możecie zatem zapomnieć o mące, jajku i cebuli. Wystarczą Wam same ziemniaki i szczypta soli. Po odciśnięciu ziemniaków z nadmiaru wody wystarczy uformować placuszki i usmażyć je na dobrze rozgrzanym oleju. Placki rösti możemy serwować z jogurtem naturalnym, kleksem śmietany lub gulaszem, czy sosem pieczarkowym.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40689
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1074
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 262
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3420
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40689
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1074
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 262
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3420
Składniki
Ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Starte ziemniaki odstaw na około 10 minut, żeby puściły wodę. Po tym czasie odciśnij je z nadmiaru płynu i dodaj szczyptę soli.
Placki rösti smaż na dobrze rozgrzanej patelni, na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone placuszki podawaj z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem.