Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szwajcarskie placki ziemniaczane - Rösti. W przeciwieństwie do tradycyjnego przepisu są one wykonane z samych ziemniaków. Możecie zatem zapomnieć o mące, jajku i cebuli. Wystarczą Wam same ziemniaki i szczypta soli. Po odciśnięciu ziemniaków z nadmiaru wody wystarczy uformować placuszki i usmażyć je na dobrze rozgrzanym oleju. Placki rösti możemy serwować z jogurtem naturalnym, kleksem śmietany lub gulaszem, czy sosem pieczarkowym.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Starte ziemniaki odstaw na około 10 minut, żeby puściły wodę. Po tym czasie odciśnij je z nadmiaru płynu i dodaj szczyptę soli.
Placki rösti smaż na dobrze rozgrzanej patelni, na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone placuszki podawaj z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem.