Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ryżowe z gruszkowo-bananowym sosem

Przepis dnia 2015-04-07
Placki ryżowe z gruszkowo-bananowym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4924

Dodano:

Odsłon: 5361

Ryż nie musimy jeść tylko na sypko bądź w zupie. Można z niego zrobić również placki.

Składniki

  • Ryż biały 2 torebki
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny 180 gram
  • Cukier puder 1 łyżka
  • Woda gazowana 1/3 szklanki
  • Banan 1 szt.
  • Gruszka 1 szt.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ryżowe z gruszkowo-bananowym sosem

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie miękki, odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia. (Można wykorzystać również ryż z poprzedniego dnia).

  2. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko wrzucamy do dużej miski, natomiast białko ubijamy na sztywną pianę.

  3. Do miski z żółtkiem dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz wlewamy wodę gazowaną. Dosypujemy do tego mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz dodajemy ubite białko. Wszystko miksujemy, aby powstała jednolita masa o gęstości podobnej do śmietany (gdy ciasto jest za gęste, dolewamy jeszcze trochę wody gazowanej).

  4. Do miski z ciastem wsypujemy ugotowany ryż i mieszamy dokładnie łyżką.

  5. Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżką ciasto i formujemy placki. Smażymy z obu stron na rumiano.

  6. SOS: Banana i gruszkę myjemy i obieramy. Kroimy owoce na małe kawałki i wrzucamy do blendera. Do owoców dolewamy pozostały jogurt naturalny (można lekko posłodzić). Całość blendujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń