Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szczyt sezonu truskawkowego nieuchronnie dobiega końca, więc na pożegnanie i otarcie łez postanowiłam pokazać Ci moje ulubione placki serowe z truskawkami. Niemal rzutem na taśmę, ledwie zdążyłam… Ich przygotowanie nie jest trudne, więc każdy chętny podoła temu zadaniu. Trzeba mieć oczywiście truskawki i twarożek homogenizowany, ale wejście w posiadanie truskawek nie jest zbyt trudne w czerwcu i z początkiem lipca.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 65
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 128
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 65
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 128
Składniki
W misce wymieszaj twarożek homogenizowany, jajka, cukier, wanilię i rozpuszczone masło lub olej. Najlepiej do tego celu nadaje się rózga, trzepaczka lub inne podobne narzędzie.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj łyżką do połączenia składników.
Rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką (teflonowa, granitowa itp) spryskaj olejem. Wykładaj łyżką placki i rozpłaszczaj je nieco na patelni – na każdy placek jedna łyżka ciasta będzie w sam raz. Placki serowe z truskawkami nie muszą być wielkie, a rosną podczas smażenia. Zachowaj więc odstępy! Smaż placki na średnim ogniu, po upływie około 1,5 minuty wciśnij w każdy placuszek po kilka grubszych plasterków truskawek. Gdy tylko spód placków się mocno zrumieni – przełóż je na drugą stronę i dosmażaj jeszcze przez 1-2 minuty – do zrumienienia.
Przed smażeniem kolejnej porcji placków warto znów delikatnie spryskać patelnię olejem – bo po co ciasto ma się przypalać?
Usmażone placki możesz podać oprószone cukrem pudrem – w tej postaci smakują chyba najlepiej. Dla wzmocnienia truskawkowego smaku możesz polać placki na talerzu musem ze zmiksowanych truskawek z miodem – to naprawdę pyszny sposób na ich podanie! Możesz je też polać płynnym miodem, miodkiem mniszkowym (pisałam o nim tutaj), syropem klonowym lub dowolnym innym syropem. Bo jednak na słodko truskawkowe placuszki smakują najlepiej.